Sú elektromobily naozaj ekologickejším riešením?

Elektrina a fosilne palivá – tieto dva pojmy sú dnes čoraz viac skloňované, keď hovoríme o automobiloch a životnom prostredí. Je však ťažké povedať, ktorá alternatíva je skutočným víťazom, pokiaľ ide o ekológiu. Elektrické vozidlá nemajú emisie, no ich výroba a výroba elektriny môže zmeniť pohľad na vec. Autá so spaľovacím motorom majú síce vyššie emisie no ich výroba je považovaná za viac ekologickú. V nasledujúcich riadkoch sa na to pozrieme.

Prevádzka: Elektromobil vs auto so spaľovacím motorom

Ak sa pozrieme na prevádzku vozidiel, elektromobily majú jasnú výhodu v porovnaní s tými so spaľovacími motormi. Elektromobily nevypúšťajú žiadne emisie pri jazde, to, ale neznamená, že nemajú žiadny vplyv na ovzdušie a kvalitu životného prostredia. Spaľováky produkujú emisie oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov. Elektrické vozidlá teda získavajú body za ekológiu, keďže emisie sú hlavným faktorom ovplyvňujúcim kvalitu životného prostredia. Je však potrebné zohľadniť aj to, ako je elektrická energia vytváraná. Väčšina elektriny sa dnes produkuje spaľovaním fosílnych palív, ako je uhlie a zemný plyn. To znamená, že elektrické vozidlá nie sú úplne bez emisií. Avšak, s rozvojom obnoviteľných zdrojov energie, ako sú slnečné a veterné elektrárne, prevádzka elektrických vozidiel sa stáva čoraz ekologickejšou. Ak by sme v budúcnosti dokázali získavať elektrinu výhradne z obnoviteľných zdrojov, elektrické vozidlá by boli prakticky úplne čiste z pohľadu ich prevádzky. Ďalším dôležitým aspektom je fakt, že automobily so spaľovacími motormi vypúšťajú emisie blízko pri zemi a tým pádom aj v blízkosti miest kde sa pohybujú ľudia.

Výroba: spaľovákov vs elektromobilov

Proces výroby elektromobilov sa často prehliada. Pritom sa jedná o faktor ktorý je dôležitý pri posudzovaní ekologickej stránky veci. Pri výrobe elektrických vozidiel je najväčším problémom výroba batérií. Výroba lítium-iontových batérií je náročná na zdroje a energiu a môže mať negatívny vplyv na životné prostredie. V posledných rokoch však technológia výroby batérií pre elektrické vozidlá napreduje, čo znamená, že ich výroba sa stáva čoraz menej škodlivou. Výskum a vývoj nových typov batérií a vylepšovanie existujúcich procesov výroby prispievajú k znižovaniu negatívneho vplyvu na životné prostredie. Takže aj keď výroba elektrických vozidiel ešte stále nie je úplne ekologická, podstatné je, že s technologickým pokrokom sa neustále zlepšuje.

Verdikt: Spaľováky vs elektromobily

Hneď na úvod treba povedať, že výrobcovia vďaka nariadeniam to vôbec nemajú ľahké a aby splnili normy snažia sa vyrábať čo “najekologickejšie” automobily bez ohľadu na to či sa jedná o spaľovák, alebo elektromobil. Aby sme dnes vedeli presne a jasne zadefinovať, čo je ekologickejšie je ešte priskoro. Avšak jednoznačne môžeme povedať, že budúcnosť je omnoho viac naklonená elektromobilom. S rozvojom obnoviteľných zdrojov energie, budovaním infraštruktúry a zdokonaľovaním výroby batérií sú elektromobily oveľa perspektívnejšou voľbou. Práve obmedzovanie výroby aut so spaľovacími motormi bude hybným bodom, ktorý môže popohnať rozvoj elektromobility.

Súvisiace články

Odpovede

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pacimsa.sk Pre plnohodnotný zážitok, prosím povoľte notifikácie. Je to DÔLEŽITÉ pokiaľ chcete dostávať UPOZORNENIA na NOVÉ SPRÁVY.
Dismiss
Allow Notifications